Filmes véleményblog

Harper

Film a házastársi bosszúról: Holtodiglan

2023. augusztus 23. - Harper.

A Holtodiglan című 2014-es krimi-thrillert annak idején az összes nagy film-minősítő szervezet jelölte valamilyen díjra, így a Golden Globe, a Bafta és az Amerikai Filmakadémia is, mely a kis arany szobrocskákat adja. A 2015-ös Oscar-gálán azonban sajnos a Birdman című agymenés tarolt, így Holtodiglan nem kapott elismerést. Pedig ez a film az egyik legjobb ebben a különleges műfajban. Krimi-thriller vagyis egy olyan történet, mely gyilkosságokról szól, miközben borzongást (thrill) vált ki belőlünk. Gyakran megnézem, mert megerősít abban, hogy a válásom igenis szükségszerű volt, mert bármennyi ideig is tart egy kapcsolat, a másik fél személyisége olykor annyira torzulttá válik (többnyire valamilyen vélt vagy valós sérelemtől), hogy önmagából kivetkőzve szinte tényleg bármire képes lesz. Az ember ilyenkor megdöbben a másik bosszúszomján éppen úgy, mint a Holtodiglan című filmben (és saját életemben).

holtodiglan.jpg

A kép forrása: radiotimes.com

Ha nem akarod ismerni a sztorit, akkor ugord át az itt következő bekeretezett részt, mert bizonyos mértékben spoileresen folytatom:

Az alaptörténet szerint Amy (Rosamund Pike) és Nick (Ben Affleck) sikeres és gazdag házaspárt alkotva éldegélnek hatalmas kertvárosi házukban, megszámlálhatatlanul sok szobájukban. De a felszín alatt valami nagyon nem stimmel, mert hiába a vagyon, a nagy ház és a szép autók, valójában egyáltalán nem boldogok. Egy nap aztán Amy váratlanul eltűnik. A rendőrség megvizsgálja az esetet és gyanús dolgokat talál a házban, arra utaló jeleket, hogy Amyt talán elrabolták vagy megölték. Eleinte Nick neve nem merül fel gyanúsítottak között, de amikor előkerül Amy naplója és néhány vérnyom is, a rendőrség őrizetbe veszi a férfit. A film első szakaszában csak Nick szemszögéből látjuk az eseményeket. Azt érezzük, hogy valami tényleg nem stimmel, mert érthetetlen a feleség eltűnése. Aztán fény derül arra, hogy Nicknek bizony szeretője van, akivel már egy teljes éve tart a viszonya. Ez némileg foltot ejt a férfi becsületén, de megbocsátunk neki, mert azt is elmondja, hogy boldogtalansága miatt menekült a másik nő karjaiba. Aztán a film második szakaszában hirtelen fordul a kocka: megismerjük az eltűnt feleség sztoriját is, akiről kiderül, hogy él és virul (motelekben bújkálva), sőt ő maga szervezte meg saját eltűnését (szándékosan gyanús nyomokat hagyva). A nő ugyanis meglátta egy nap a férjét a fiatal szeretőjével és ekkor határozott arról, hogy iszonyú bosszút áll rajta. Amy elhiteti a világgal és a rendőrséggel, hogy férje megölte őt. Bár holtest nincs, a nő annyi bizonyítékot halmoz fel a házukban, hogy tényleg minden jel arra utal: a férj megölte saját feleségét. Szó szerint mindet apróra kitervel: saját vérét gyűjtve elhelyez vérnyomokat a házban, ír naplót, amiben rögzíti, hogy fél Nicktől és terhelő tanút is kerít (akit a férje erőszakosságáról kitalált sztorikkal "etet") és még Nick bankszámlájával is kavar, hogy indítékot szerezzen. Úgy tűnik a nő által kreált csapda beválik, bár közben a férj ügyvédet fogad (a legjobbat és legdrágábbat Amerikában), a lakosság közhangulata ellene fordul és minden jel arra utal, hogy bíróság elé kerül ügye, ahol valószínűleg halálra ítélik majd. Ekkor azonban újabb fordulat következik: Amyra hatást gyakorol Nick bűnbánó szövege, amit egy TV csatornának fogalmaz meg és amelyben bocsánatot kér csalfaságáért. A nő elhatározza, hogy hazatér és bevallja, hogy életben van, mégpedig egy még körmönfontabb terv keretében.

hotlodiglan2.jpg

A kép forrása: port.hu

A Holtodiglan egy izgalmas és fordulatos történet, melyet eredetileg regény formájában egy kitűnő írónő, Gillian Flynn jelentett meg 2012-ben, Gone Girl címmel. Két évvel később került a sztori egy rendezőhöz, nem is akárkihez, korunk egyik legjobb direktorához, David Fincherhez. Ő azonnal nekilátott a film elkészítésének, melynek során kitűnő színészcsapattal dolgozott: Ben Affleck és Rosamund Pike tökéletes választásnak bizonyultak a főszerepekre, mint ahogyan a többiek is kitettek magukért, így például Neil Patrick Harris (Amy egyik korai kapcsolatának szerepében), az ügyvédet alakítva Tyler Perry és a szerető karakterében Emily Ratajkowski.

A végeredmény egy élvezetes tempójú, fordulatokkal teli és nagyszerű alakításokat bemutató thriller lett. Ha az ember végignézi: rádöbben arra, hogy mennyire számító tud lenni az, aki nem érez valódi érzelmeket egy házasságban és hogy a megsértett nők a legbosszúállóbb teremtmények az egész univerzumban. És jajj neked, ha egy bosszúálló nő célkeresztjébe kerülsz.

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: Oppenheimer, Mission Impossible - Leszámolás, Kandahár, Tyler Rake 2., Préda (Prey), Moonfall, Dunkirk, King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr4018199719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása