Filmes véleményblog

Harper

Dunkirk - valóság és film, Nolan háborús drámájának háttere

2022. január 23. - Harper.

Christopher Nolan angol rendező 2017-es háborús filmje, a Dunkirk meglehetősen pozitív fogadtatásban részesült annak idején (az IMDb 7,8-ra, a Rotten Tomatoes 92%-ra értékelte) és valódi közönségsiker lett belőle. Az alapsztorit maga a történelem adja, ez pedig a szövetségesek 1940-es Dinamó hadművelete. Ennek során a La Manche csatorna partjáról, Dunkirk közeléből 338 ezer szövetséges katonát (198 ezer angolt és 140 ezer franciát) menekítettek át a csatorna túlpartjára, Angliába, az 1940 május 24 és június 4 közötti 12 napban. Megmenekültek és nem jutottak Hitler mészárszékére, így később, 1944 nyarán visszatérve hasznos résztvevői lehettek a náci Németország legyőzésének.

dunkirk1.jpg

A kép forrása: wikipedia.org

Az említett szövetséges hadműveletet Franciaország német megtámadása előzte meg, melynek során 1940 május 10 és június 14 között (Párizs eleste) a Wehrmacht lerohanta és legyőzte a francia - angol erőket Észak-Franciaországban. A német siker a "Fall Gelb" hadművelet zseniális megtervezésének és a német páncélosok gyors mozgatásának volt köszönhető, illetve két katonai tehetségnek, a hadművelet tervezőjének, Erich von Mannstein tábornagynak és a német harckocsi-program atyjának, Heinz Guderian altábornagynak. A sarlóvágáshoz hasonlatos villámgyors német támadás Belgiumon és az Ardenneken keresztül bekerítette és a La Manche csatorna partjára szorította a brit-francia csapatokat. A szövetségesek 400 ezer katonája rekedt Dunkirk közelében a tengerparton úgy, hogy nem rendelkeztek tüzérséggel és harckocsikkal. Gyakorlatilag teljesen ki voltak szolgáltatva Hitler páncélosainak, melyek ha megindulnak lemészárolhatják mind egy szálig az angolokat és franciákat.

dunkirk2.jpg

A kép forrása: spokesman.com

A Führer azonban 1940 május 24-én egy teljes hétre megállította harckocsijainak előretörését. Döntése mögött az a tény állt, hogy a gyors offenzíva megnyújtotta csapatainak utánpótlási vonalait, így az élenjáró tankok számára már túl messziről kellett az ellátmányt biztosítani. Szükségük volt tehát 1 hét megállásra, a felzárkózáshoz. A szövetségesek ezt a bizonyos 1 hetet használták ki arra, hogy kimenekítsék embereiket a Dunkirki "halálpartról". Május 27-én még csak 8 ezer embert, másnap már 12 ezret, majd május 29 és június 4 közti 7 napban átlagosan napi 30 ezer katonát menekítettek át Angliába. Bár a teljes kimenekítés tovább nyúlt 1 hétnél, végül áthozták emberek 85%-át. Nolan ennek a bizonyos akciónak állít emléket filmjével. A cím a francia város nevét viseli, melynek szomszédságában az események zajlottak, ellenben a szövetséges hadművelet neve, a Dinamo magyarázata érdekesebb: a parton rekedt katonákkal szembeni brit túlparton álló doveri vár áramellátó szobájára utal. Ebből a bizonyos dinamo-szobából irányította ugyanis a kimenekítési hadműveleteket Bertram Ramsay altengernagy, akin rengeteg múlt a végső sikert illetően. Mint ahogyan azon a temérdek angol civilen is, akik hajóikat adták a katonák áthozásához.

dunkirk3.jpg

A kép forrása: link

Chistopher Nolan filmje ígéretesen indul: néhány katona tengerpartra menekülését mutatja, mely egyúttal elénk tárja a sok százezer szövetséges katona kétségbeejtő és kiszolgáltatott helyzetét is összezsúfolódva a parton. Csak kézifegyvereik vannak, így a bármikor megjelenő német páncélosok és az égen bármikor felbukkanó náci vadászok, bombázók könnyű prédái.

A film próbál egyedi sorsokat is megmutatni, így például egy Tommy nevű brit katona (Fionn Whitehead) kálváriáját, aki több módon is kísérletet tesz a megmenekülést jelentő szövetséges hajókra való feljutásra. Megismerjük Farriert is (Tom Hardy), aki repülősként részese a harcoknak. A film kétségtelen pozitívuma, hogy több szemszögből láttatja az eseményeket, megismerünk többek közt tiszteket: Bolton parancsnokot (Kenneth Branagh) és Winnant kapitányt (James D'Arcy) és olyan egyszerű brit lakosokat is, akik saját hajóikkal akarnak részt venni a mentésben, mint például Dawcett (Mark Rylance).

dunkirk4.jpg

A kép forrása: port.hu

Negatívum ugyanakkor például, hogy a film nem adja vissza a Dél-angliai lakosság monumentális és heroikus összefogását fiaik kimentéséért: amint sok száz, sőt ezer hajóval próbálják meg átszelni a csatornát katonáikért. Ez a hősiesség volt 1940 májusában az egész hadművelet egyik legmeghatóbb és legfelemelőbb momentuma. Sajnos a script és rendezés nem emeli ki kellőképen ezt a hihetetlen méretű, önfeláldozó összefogást. Szintén negatívum a hangulat különböző hangeffektekkel való fokozása, mely sajnos az egész filmet végigkíséri, erős, sokszor fülsértő intenzitással.

A végső egyenleg azonban inkább pozitív, mert ugyan kicsit elnyújtott a játékidő, lassú a tempó, némafilmes jellegű a megjelenítés (zavaró hanghatásokkal), de a Dunkirk mégis csak visszaadja a történelem egyik legkülönlegesebb és legdrámaibb hadműveletének részleteit és hősies vonatkozásait.

dunkirk5.jpg

A kép forrása: link

Értékelésem a filmre vonatkozóan: közepesnél valamivel jobb. A rendezés számomra kicsit lerontja, de értékelendőnek tartom a látványvilágot (a parti jeleneteknél) és azt, hogy a készítők törekedni próbáltak a történethűségre és utánanéztek (eredeti leírások, szemtanúk visszaemlékezéseinek megvizsgálásával) a pontos eseményeknek.

65_szazalek.jpg

Értékelésem: 65%, ami erős közepesnek felel meg nálam. Előnyei értékelve de nem figyelmen kívül hagyva a problémákat, hibákat és gyengeségeket.

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr4716822066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása