Filmes véleményblog

Harper

Elk*rtuk - politikai krimi, propaganda vagy történelmi film?

2021. október 31. - Harper.

Óriási várakozással ültem be az Elk*rtuk című magyar filmre, noha nem politizálok, csupán a történelmet szeretem és jól emlékszem a 2006-os eseményekre, melyeket vidéki lévén a TV képernyő elé szegeződve követtem végig annak idején. Viszont 15 évvel ezelőtt, az öszödi beszéd kiszivárogtatását követően [teljes szövege itt olvasható] több barátom is jelen volt a főbb megmozdulásokon: a TV székház ostrománál szeptember 18-án este és az október 23-i tüntetésen is az Astoriánál illetve a Deákon. Mindezeken túl hallottam véleményeket mindkét oldalról (pesti rendőr ismerőstől és tüntetőtől egyaránt) arról, hogy mi is zajlott szerintük valójában a kritikus estéken. Ilyen előzmények után került magas szintre várakozásom a brit rendező, Keith English filmje iránt.

elkurtuk1.jpg

A kép forrása: 24.hu

Először a karakterekről. Az akkori események legfontosabb szereplőit közül néhányan az Elk*rtukban valamiért fajsúlyos szerepet kapnak. Ilyen például Szilvásy György, aki 2006 őszén a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt (mondhatni Gyurcsány jobb keze), bár a film már 2006 őszén titok-miniszterként szerepelteti. (Ezt a beosztást csak 2007 júniusában kapta meg.) Őt Bede-Fazekas Szabolcs alakítja (szerintem zseniálisan). Mellette kiemelt jelentőségű a produkcióban Hann Endre a Medián közvélemény-kutató cég feje (Bokor Barna) és Dobrev Klára, az akkori miniszterelnök felesége (Gubás Gabi). A 2006-os események másodvonalában szerepelteti a produkció Jánosi Ferenc honvédelmi minisztert (Őze Áron) és Gál J. Zoltán politikai államtitkárt (Jánosi Ferenc) illetve a 2006-ban még közvélemény-kutató Karácsony Gergelyt (Marosán Csaba). Néhány jelenetben bukkan fel csupán Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány is (akit sajnos nem tudtam kideríteni, hogy ki alakít a filmben, noha felismertem a karaktert). Az első problémám a filmmel kapcsolatban éppen a kiemelt figurákkal kapcsolatos: valóban rajtuk múltak azoknak a bizonyos napoknak a végzetes hibái? Gergényi persze oké (bár őt látjuk legkevesebbet a filmben) és Szilvásy is érthető (bár ő már kevésbé) viszont a többiek túlexponálása számomra teljesen érthetetlen. Főleg Hann Endréé.

elkurtuk_szereplok.jpg

Felül Hann Endre és mellette az őt alakító Bokor Barna, alul Szilvásy György, mellette Bede-Fazekas Szabolcs. A montázs forrásai: nepszava.hu és inacioangelos.wordpress.com

Tovább lépve érdemes megjegyezni, hogy a film 4 fontos üzenete egyértelművé teszi, hogy a készítők és producerek (film-támogatók) mit gondolnak 2006 őszének eseményeiről. Ezek a következők: 1.) A Balatonöszödön zárt körben elhangzott Gyurcsány-beszédet maga az MSZP szivárogtatta ki, hogy megelőzze az egészről akkoriban értesülő ellenzéket, mert így a hirtelen meginduló fővárosi tömegmegmozdulások rossz színben tüntették fel a tiltakozókat és mérsékelték (mondhatni: "figyelem-elterelték") a beszéd nemzet-sértő mondatainak bántó élét. 2.) A Szilvásy körüli tanácsadó-kör (mely szerintem egyáltalán nem valószínű, hogy azokból állt volna akiket a film megnevez [szerk.megj]) nyolc nappal a tiltakozások előtt már tudott a beszéd illetéktelen kezekbe kikerüléséről, így kidolgozhattak egy tervet az események "kezelésére" és irányítására. 3.) A TV székháznál a hatóságok szándékosan nem küldtek utánpótlást az épület rendőri felmentésére, hogy aztán fondorlatos módon a tüntetők és zavargók tömege náci-fasiszta csőcseléknek legyen beállítható. 4.) Október 23-án a rendőrök direkt tolták a harcias tiltakozókat az Astoria békés megjelentjeire (a Fidesz-gyűlés megemlékezőire), hogy aztán jól erőt demonstrálhassanak. Ekkor hangzik el a Dobrev Klárát leginkább démonizáló mondat a filmben (Hann Endre civileket féltő felvetésére) miszerint a tömeg békés tagjai "járulékos veszteségek" csupán, ha megindul a rendőr attack.) Ami a film 4 politikai üzenetét illeti: mindenki maga döntse el, mennyire hihetőek ezek mozgató-rugók és mennyire vehetőek komolyan egyáltalán. Vagy tényleg így volt vagy nem (ez utóbbi esetben egy nagyot hibázó miniszterelnök vezetésének kapkodásáról beszélhetünk, illetve a nagyon rosszul felmért helyzetek szervezetlen kezeléséről)

Itt érdemes megjegyezni, hogy a mai napig nem került egyértelmű megnevezésre azoknak a szocialista politikusoknak a neve, akik az öszödi beszéd hangfelvételét "közkincsé" tették (ami aztán eljutott az ellenzékhez és kiváltotta Szilvásyékban, hogy megelőzve a Fideszt, inkább ők maguk hozzák nyilvánosságra). Felmerült Szili Katalin, Szekeres Imre és Baja Ferenc, sőt Szanyi Tibor neve is, de bizonyosság máig nincs az ügyben. Akad olyan vélemény is, mely szerint maga Gyurcsány szivárogtatta ki, mert azt hitte, hogy ez egy őszinte, remek beszéd, mely növelni fogja népszerűségét, csak éppen fordítva sült el az egész.

elkurtuk_tvjelenet.jpg

Kép: részlet a filmből. Forrás: valaszonline.hu

És most a filmről dramaturgiai alapon. Azt kell mondjam a film önmagában véve, leszámítva az eddig említett politikai vonatkozásokat egyáltalán nem rossz. A rendezés profi, a tempó pörgős, a figyelem-felkeltés folyamatos, a színészi alakítások színvonalasnak mondhatóak. Jó az alap-megközelítés is: egy fiatal 30-as tévés újságíró, Nándi (Mózes András) és nagyon csinos közvélemény-kutató barátnője, Réka (Bánovits Vivianne) felismerik a hatalmon lévő elit sunyi ravaszkodásait és a közvéleményt manipuláló húzásait sőt bűneit, (a kiszivárogtatott öszödi beszéd keltette megmozdulások kapcsán) így magán-akciókba kezdenek. Ilyen az is, amikor rájönnek: a TV székházhoz szándékosan nem küldenek felmentő rendőr-egységeket, hogy az ország felháborodjon a fővárosi csőcselék tombolásain és a zavargókkal foglalkozzanak ne az egészet elindító beszéddel. Tenni akarnak ennek nyilvánosságra hozásáért. (Itt jegyezhető meg, hogy ezen az alapon az ellenzék is csinálhatna egy filmet arról a nem minden alapot nélkülöző feltételezésről, hogy a TV székháznál felbukkanó, felheccelt és a B-közép futball hulligánokhoz kísértetiesen hasonlító első sorok tagjait az akkori ellenzék Fideszes prominensei küldték a helyszínre. Ha egyszer készül ilyen film, én arra is kíváncsi leszek.) Mindenesetre a TV székház ostromának bemutatása az egyik legjobb jelenet a filmben. Tökéletesen visszaadja ugyanis a rendőrök kétségbeesett helyzetét és hangulatát a túlerőben lévő támadók rohama alatt.

elkurtuk_gubasgabi.jpg

A kép forrása: origo.hu

Elismerés illeti a gyönyörű Bánovits Vivianne alakítását és a magam részéről Bede-Fazekas Szabolcs játékát is, aki lehengerlő határozottsággal jeleníti meg a mindenható titok-miniszter hatalmat szimbolizáló alakját. Ami Gubás Gabit illeti, mindig szerettem az alakításait, de ezúttal nem tudtam kellőképpen értékelni, mert képtelen voltam elvonatkoztatni az általa megformált karakter manipulatív ábrázolásától. Kétségtelen hogy Dobrev Klárát aktuálpolitikai okokból kellett 2006 főbűnösének beállítani, ami nem csak képtelenség de átlátszó propaganda-fogás is. A film hihetőnek tűnő és nevetségesen hatásvadász elemei kb egyenlő arányban jellemzik a forgatókönyvet. Jók például a menekülős részek (amikor Rékát üldözik, vagy az utcán oszlatják a tömeget) de túlzóak azok a helyzetek, amikor a miniszterelnök felesége dönt százezres tömegeket érintő oszlatási, rendőrségi ügyekben. Temérdek scene került egyértelműen politikai céllal a filmbe, melyeket rögtön kiszúr az ember.

elkurtuk_banovits.jpg

A kép forrása: beol.hu

A központi szereplő, Réka alakja árnyaltan, néhol ellentmondásosan kerül bemutatásra: kezdetben tiszteli főnökét, Hann Endrét, majd meglátja benne az opportunistát, aki elveit is félreteszi a karrierért, majd újra tisztelni kezdi, sőt mi több véleményére kíváncsi. A néző végig Réka szemével látja az eseményeket és válik a csinos közvélemény-kutató szurkolójává. A történet végére Réka már-már népi hős, az igazság bajnoka, aki önfeláldozó akcióval próbálja lebuktatni a gonosz hatalmasokat, elsősorban a fő-fő gonosz first ladyt. Még a nép gyermekeként megjelenő taxis is neki szurkol, hogy ugyan tüntesse már el a böszmét és a minden szálat kezében tartó feleséget. (Ha irodalmi analógiát keresnék, akkor Dobrev Klára filmbeli beállításáról Alexander Dumas Három testőrének Milady karaktere jutna eszembe, aki ördögien gonosz, de akit végül a hős testőrök elfognak.) Csakhogy a filmbeli történetben nem győzhet az igazság, csak a gaz elnyomók, akik megússzák a felelősségre vonást és lebukást.

Az Elk*rtuk semmiképp sem történelmi film, bár lehetett volna az belőle. Igazság szerint kár érte, mert a színészeken nem múlott minőségibb és jobb célt szolgáló (az események mozgatórugóit objektíven vizsgáló) kivitele. Mégis szórakoztató a maga nemében, ha valaki nem veszi készpénznek sugalmazásait. Értékelésem a dramaturgiára 50% (ha politikai krimiként vagy thrillerként nézzük) a "tényfeltáró" jellegére pedig 10%.

harper5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr8516740642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2021.11.01. 11:01:28

Lehet vizsgálni az Elk*rtukat több szempontból is: egy biztos, mivel egy valós, megtörtént eseménysorral foglalkozik (2006 őszének budapesti zavargásaival) és könnyen beazonosíthatóak a szereplők-karakterek mögötti valódi személyek (a korabeli kormány miniszterei, államtitkárai egyéb partnerei, közvélemény-kutatói pl Szilvásy György, Jánosi Ferenc, Gál J Zoltán, Hann Endre és persze a miniszterelnök felesége.. stb), a film cselekménye és beállításai a valóság benyomását kelti és így manipulálják a nézőt. A valóságszerűnek beállított jelenetek (valós térben és időben) egy elképzelt de alá nem támasztott, be nem bizonyított helyzetképet adnak. A végeredmény: bizonyos személyek bemocskolása, felelősségük kiemelése, a jelenlegi kormány politikai érdekei mentén. A bemártottak ugyanis ma politikai ellenfeleik, mint Dobrev Klára és Karácsony Gergely.

Control_ 2021.11.01. 12:24:46

Én azt mondom Gyurcsány Ferenc maga szivárogtatta ki a saját beszédét, mert alaposan elszámítva magát naivan azt hitte, hogy ezzel valamiféle új, őszinteségre alapuló és számára tartós népszerűséget hozó politikai légkört teremt majd Magyarországon. Iszonyúan nagyon tévedett. Bár kérdés hogy a politikailag éretlen és diktatúrákhoz szokott magyarságon kívül mely ország lakossága fogadta volna ezt a beszédet toleranciával. Talán egy skandináv állam vagy Hollandia? Nem tudni.

HARP3R 2021.11.01. 12:26:24

@Control_: Az alátámasztani látszik a saját kiszivárogtatást, hogy soha sehol nem üldözte az állítólagos kiszivárogtatókat. És soha senki nem állt elő leleplezéssel.

Örömhernyó 2021.11.01. 18:21:21

A film egyértelműen politikai megrendelésre készült nagyköltségvetésű kurzusfilm. Technikailag lehet jól megcsinálva, de hazugságokkal van tele.

Én közelről láttam a 2006-os eseményeket és utólag, 2007 elején találkoztam Kelet-Magyarországról felvezényelt nem túl értelmes talpasrendőrrel (akkor épp rendőrtisztire járt levelezőn), ő elmondta, hogy nekik egy buli volt, hogy végigmehetnek a pesti utcákon és büntetlenül verhetnek szarházi pesti embereket. Vidéki magyar paraszt mentalitás, hogy végre balhézhattak Budapesten, ahova amúgy ritkán jutnak el Nyírborzasztóról, ráadásul extra túlórapénzért.

Nem a Gyurcsány-Dobrev-sorosgyörgy-MZP tengely buzdította őket, hanem ők egyszerűen ilyen aljas emberek, akik azért is mentek rendőrnek, mert másra teljesen alkalmatlanok és vidéken ez egy könnyű, de biztos meló.
Aztán ott volt Gergényi, aki egy helyezkedő karrierista szadista volt. Főiskolai végzettséget máig nem nagyon tud felmutatni, lemondása után a haverjai (Pintér Sándor és Valenta László) alányúltak és közös üzleteket bonyolítottak, majd Leisztinger uzsoracégében is vezető. Ezek nem bal és jobboldalban gondolkodnak, hanem kimossák egymást, mert kollégák.

Mellesleg a Fidesz-kormány se vonta felelősségre őket. Azok a rendőrök, akik akkor embereket vertek félholtra, ma is szolgálnak, ma már tisztek, ma is ugyanolyan a mentalitásuk, csak most a Fidesz mondja meg, hogy ki az ellenség.
Ők az állam bunkósbotjai. A csonttörő vadállat rendőröknek nem lett bajuk, a Fidesz se vonta őket felelősségre. A főrendőrök nyugdíjba mentek, továbbra is üzleteltek az állami alkalmazásban maradt haverjaikkal (Pintér-Gergényi kapcsolat). Az egy alapvetés Magyarországon, hogy rendőrt elítélni nem lehet, mert akkor ki kellene mondani, hogy az állammal szemben a polgárnak is lehet igaza és a rendőrök kvázi mentelmi jog megszűnne.

A tüntetők nagy része szélsőséges focihuligán volt, emlékszem annyi Fradi és Újpest szurkolót meccseken se láthattunk, amennyi akkor az utcákon randalírozott. Nyilván a rendőrök nem ezeket a tetovált hústornyokat támadták meg, hanem a tyúkmellű bölcsészeket, nőket és fiatal fiúkat.

Gyurcsány beszédét meg a magyar emberek 98%-a máig nem hallgatta végig, azt se tudják milyen kontextusban hangzott el az elkúrtuk szöveg. Feltó akkor azt hitte, hogy egy ilyen önostorozó, keménykedő őszinteségi rohammal megnyer magának embereket. Csakhogy a szavait kiforgatta a jobboldali sajtó.
Hasonló elkúrtuk szöveget sose fogsz hallani a fideszesektől, ők ugyanis sose ismernének be kudarcot, elcseszést, ők mindig mindent jól csinálnak.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2021.11.01. 18:21:32

@Control_: A kiszivárgott beszéd politikai körökben már ismert volt. De senki sem merte közzétenni, annyira erős volt. Feltételezhető, hogy a nagyobb baj elkerülését megelőzendő maga Gyurcsány adott utasítást a médiához való eljuttatásra.

Örömhernyó 2021.11.01. 18:21:39

@Control_: Szerintem is Fletó maga szivárogtatott, azt hihette, hogy Magyarországon ez az őszinte, önostorozó szöveg nyerő lehet, de nagyot tévedett. Magyarországon a hibákat tilos beismerni, mert azt csak ellened fordítják. Orbán és klikkje sose ismerne be egy hibát se. Ők jobban érzik a magyar néplelket, jobban is manipulálnak, Gyurcsány kispályás hozzájuk képest. A NER-oldalon nem nagyon van kifelé beszélés. Aki megteszi, az kívülre kerül a bizalom körén, a vezért feltétel nélkül szolgálják.
A baloldalon meg ment a belső osztódás.
A fideszesek megtanulták, hogy ha elszalámizzák magukat, akkor végük. Végülis ők így szalámizták fel a kisgazdákat, MDF-et és a többi jobboldali pártot.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.11.01. 18:21:54

Orbánhoz nem sokkal az öszödi beszéd elhangzása után eljutott a hanganyag. Akkor forró őszt jósolt az országnak - és utólag egyértelmű, nem a nyári szünet utáni politikai csatározásokra gondolt a Parlamentben.

Orbán és bandája államcsínyt kísérelt meg szept.17-től kezdődően a rá következő napokban és hetekben. Rászabadította a felbérelt vérgőzös szélsőjobb (foci)huligánokat Budapest utcáira.

Ez történt. Orbán köztörvényes bűnöző, fasiszta szardarab, a helye már rég a börtönben lenne. Gyurcsányék bűne, hogy ez az ember ellen akkor nem indult eljárás - igaz, ehhez egy hitelét vesztett, külföldön sem népszerű kormányfőnek és kormányának amúgy sem lett volna meg a kellő ereje.

2006. 09.17-én rengeteg ember az akkori min. elnök korábban elhangzott szavainak részben totális félreértelmezése miatt (Gy Öszödön pont szakítani akart a múlttal) részben jogos felháborodásból (az ország helyzetének eltitkolása miatt) ment utcára, utána viszont már aznap estétől elszabadult a fasiszta szélsőjobb és átették az irányítást. Minden más ócska magyarázkodás.

Ez egy, az ötvenes évekre hajazó propagandafilm. A "Dalolva szép az élet", és az "Állami Áruház" is az volt, még ha nagyszerű színészeket és kiváló színészi alakításokat is láthattunk bennük.

morph on deer 2021.11.01. 18:23:18

@HARP3R:
Felejtesz. Eduardo Rózsa Flores például előállt egy történettel, - amit akkoriban nagyotmondásként kezeltek - amelyben keresztnevek pl elhangzottak. És minő véletlen, nem sokkal később azonos keresztnevű személyek eltávoztak az MSZP-ből. Tudni lehet, hogy kik voltak, csak bizonyítani nem.

Egyébként is, gondold végig: Gyurcsány az MSZP választmánya - vagy mi - előtt hordta le az elvtársakat a sárga földig, és közölte velük, hogy vagy összekapják magukat, vagy ő ezt nem csinálja tovább. Ez volt a “hazudtunk”-os mondat második fele, amit nem tettek közzé.

Ez pedig nagyon nem tetszett az elvtársaknak, mivel ők a következő négy év szokásos módon való kibekkelésében voltak érdekeltek, a hülye Gyurcsány meg tenni akart valamit, meg egyébként is, hogy jön ő ahhoz, hogy feltételeket szabjon! Szóval úgy gondolták, hogy megleckéztetik, és eljuttatták a felvételt a fideszhez, hogy majd orbán elvégzi a piszkos munkát Gyurcsány megbuktatásával, csak éppen durván túllőttek a célon, mivel nem vették számításba, hogy orbán nem csak Gyurcsányt, de őket is ki akarja csinálni.

A felvétel a botrány előtt hónapokkal korábban már a fidesz kezében volt, erre építették a hangulatkeltést, az MSZP-s elvtársak meg eközben ott raktak keresztbe Gyurcsánynak, ahol csak tudtak, - emlékezz vissza, hogy szinte semmiben nem támogatták, ami változással járt volna.

Körülbelül ez a történet, és ha az akkori eseményeket is figyelembe veszed, akkor fogod látni az összefüggést. A mai helyzetből nézve lehetett volna Gyurcsány, csak akkor, amikor történt, a világon semmiféle érdeke nem fűződött hozzá, szemben azzal a három személlyel, akiknek meg igen.

Kotit 2021.11.01. 18:23:24

@HARP3R: Meg az is, hogy a szivárogtatás után a fidesz napokig nem reagált...

HARP3R 2021.11.01. 18:29:03

@morph on deer: Flores ügy során a Szili - Szekeres - Baja trió került fókuszba, mivel a "Katalin", illetve "Imre" és +Ferenc" keresztnevek hangzottak el. Ezek aztán valóban ki is léptek az MSZP-ből, de ez nem igazol semmit. A kilépésüket okozhatta a rájuk vetülő vádak halmaza is. Gyurcsány nem vádolta és nem üldözte őket az biztos és a Fidesz sem bántotta egyik politikust sem. Gyurcsány ellenben nagyon is érdekelt volt abban, hogy az általa az évszázad beszédének tartott balatonöszödi szöveg feltornázza népszerűségét, mert ő valóban szentül hitte, hogy Magyarország egy érett demokrácia, egy skandináv nyitottságú állam, ahol egy ilyen beszédet pozitívan fogadnak, mert ÉRTIK, hogy miről szól. K*rva nagyot tévedett.
süti beállítások módosítása