Filmes véleményblog

Harper

A Snowpiercer világa

2021. december 12. - Harper.

A 2013-ban megjelent Snowpiercer - Túlélők viadala Bong Joon-ho rendezésében és Chris Evans főszereplésével kedvező fogadtatásban részesült annak idején mind a kritikusok, mind pedig a filmkedvelők oldaláról és az év egyik sikerfilmje lett.  A Rotten tomatoes jelenleg 94%-ra értékeli (tomatometer), ami még akkor is figyelemreméltó, ha közben az IMDb-n 7,1 ponton áll ami ugyan szintén nem rossz eredmény, de valós értékén alul pontozza a filmet. Bár hivatalos besorolás akciófilmként jegyzi, valójában egy sok jelentéssel bíró társadalmi disztópia, mely egy különleges forradalom vízióját tárja elénk.

snowpiercer_kep.jpg

Az elnyomottak, kizsákmányoltak, kiszolgáltatottak rétege egy nap megunja az önkényt és egy alkalmas vezető, a bátor és harcias Curtis Everett (Chris Evans) mögé beállva fellázad elnyomói ellen (a diktátorra támadva). Az egész helyszíne pedig egy folyton száguldó vonat, mely a teljesen kihalt, jéggé fagyott Föld bolygó egyetlen túlélőhelye. Az emberiség a globális felmelegedésre ugyanis rossz választ ad (lehűlést gerjesztő anyagot juttatott a légkörbe), mely fordítva elsülve globális megfagyást okoz, kipusztítva az emberiséget. Azaz csak majdnem kipusztítva, mert egy évtizedek óta mozgásban lévő, a Földön körbe-körbe száguldó vonat több ezer utasa és lakója túléli az egészet. Csakhogy óriási különbségek alakulnak ki a szerelvényen: a mozdonyt egy diktátor uralja, Wilford (Ed Harris), aki mindenkinek parancsol, a vonat első fele kiváltságosokkal teli, akik jó módban élnek, a végében pedig szörnyű körülmények között kiszolgáltatottak nyomorognak, katonák által kordában tartva. Ám ők a leginkább összetartóak.

Hogy mi fogott meg a Snowpiercer világában? Többek közt különlegessége, harciassága, küzdőszelleme és egy lehetséges, szörnyű jövőkép megjósolásának lehetősége. De milyen világ is ez? Kemény, rideg és kegyetlen. A vonat végében élők közt felértékelődik a barátság, mert csak ez maradt számukra. Kitartanak egymás mellett, törődnek a másikkal és közösen küzdenek szabadságukért. Kevés örömben van részük, Curtisnek nincs barátnője és bár az emberek egy része párjával él, a többségének nincs semmi mása az égvilágon.

A film alaphangulata pesszimista és szürreális, a fontos karakterek mind egymás után halnak meg a harcban, ahogyan vezérüket követik a lázadás során és haladnak a vonat eleje felé. Eőször Curtis jobbkeze és barátja, Edgar (Jamie Bell) hal meg, majd a vonat nagy öregje, Gilliam (John Hurt) végül másik két jó barátja, Tanya (Octavia Spencer) és Andrew (Ewen Bremner), legvégül önkéntes testőre, Grey (Luke Pasqualino). A kudarc, a tragédia és dráma minden percben tapintható. A Snowpiercer világa a küzdés világa, a mindennapi túlélés terepe, a veszteségek átélésének helyszíne, ahol nehéz megőrizni a tovább-élésbe vetett hitet.

Nem tagadom sok párhuzamot érzek ennek a világnak a mindennapjai és jelenlegi életem mindennapjai között. A hiábavalóság, a felesleges harc, a monotónia, a kudarcok sorozata, a társtalanság és a mindent beborító állandó szürkeség illetve örök pesszimizmus valahogyan rokoníthatóak köztem és Curtis Everett karaktere (illetve élete) között. Ahogyan ő is sorra veszít el mindenkit maga körül, csak éppen nagyon rövid idő alatt és ahogyan nálam is történik ez sokkal lassabban az közel áll egymáshoz. A történet zárása pedig kétértelmű, nehezen megfejthető, ahogyan sokunk életének finise is.

A Snowpiercer remek film rengeteg tanulsággal, jó akciójelenetekkel, drámával, izgalommal és Chris Evans óriási alakításával. Az "árnyékos oldalon" élők számára szinte "kötelező" film.

harper5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr4616781966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scriptor_ 2022.01.02. 22:45:57

Nagyon jó film! Ezerszer láttam. 90% -os. Csak azért nem több, mert kétségez a legvége.
süti beállítások módosítása