Filmes véleményblog

Harper

Senki - az átlagember pusztítása

2021. október 23. - Harper.

Az orosz származású Ilya Naishuller egy ütős, John Wick jellegű akcióthrillert rakott össze Nobody címmel, az 59 évesen is kevéssé ismert Bob Odenkirk főszereplésével. Az idén nyáron mozikba került produkció meglepte a világot: az "átlagember" pusztítása érzés feltámasztásával, mely bár nem egyedülálló a filmtörténetben, ezúttal hatásos tálalással, sztárok nélkül került bemutatásra. aasenki_1.jpg

A fő karakter egy teljesen átlagos középkorú fickó, Hutch Mansell (Bob Odenkirk) aki bár sportos megjelenésű, unalmasan egyhangú kertvárosi életet él családjával. Ő a tipikus amerikai átlagember, akitől távol áll az erőszak. Legalábbis ez a felszín. Aztán történik valami, ami kizökkenti a pasast a megszokásból: betörnek házába. Bár a nagyobb baj elkerülése érdekében inkább türtőzteti magát a betörőkkel szemben, legbelül visszavágást fontolgat és az elkövetők felkeresését. A sikeres magánakciót követően - melynek során megtalálja a bűnözőket és visszaszerzi, amit elvettek tőle - valami "átkapcsol" Hutch -ban: hazafelé a buszon puszta kézzel intéz el egy öttagú bandát, akik az utasokat zaklatják. Gyors ütései, verekedése, pusztító fellépése profi képzettségre utalnak: kiderül, hogy Hutch korábban a CIA gyilkológépe volt. Ugyanakkor arra is fény derül, hogy nem akárkiket intézett el a buszon, hanem Julian Koznyecov (Aleksei Serebryakov) orosz maffiavezér öccsét. 

Az ügy szabályos háborúvá fajul: egyik oldalon az orosz maffia áll, a másikon pedig Hutch és apja (Chritopher Lloyd) illetve korábbi hitman-társa, Joey (Adrian McLean). A küzdelem során bebizonyosodik, hogy Hutch mestere a közelharc mellett a kézifegyverek használatának is. Innentől viszont a film átmegy szabályos John Wick sztoriba: Hutch tömegével irtja a ruszki bérgyilkosokat, míg végül leszámol (nagy nehezen) magával a maffiafőnökkel, Kuznyecovval is. 

senki2.jpg

A Senki egy látványos akció-thriller, ügyes forgatókönyvvel, élvezetes rendezéssel és nagyon jó sztorival, mely még fordulatokat is tartogat számunkra. A legelső mindjárt az, hogy miképp lehet egy unalmas életet élő, átlagos amerikai családapa eredményes gyilkológép, maffiózók pusztítója. Értékelésem: 75%

75_szazalek.jpg

Rendezés: 80%, forgatókönyv: 75%, látványvilág: 85%, színészet: 60%. Az átlag: 75%. Ajánlom akciófilm kedvelőknek és mindazoknak, akik szívesen "fedeznek fel" jó szórakozást ígérő alkotásokat a másodvonalbeli, sztárok nélküli filmek közt is.

***

harper5_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr7116727336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2021.10.25. 16:27:29

Nagyon jól indul a film: érdekes, ahogyan egy teljesen átlagos 50-es kertvárosi családapa hirtelen profi harcossá válik. Aztán viszont tényleg átmegy John Wick sztoriba, a halott-számláló bepörög, ahogy a főhős irtja az ellent és a ruszki maffiózókat.
süti beállítások módosítása