Filmes véleményblog

Harper

Mission Impossible: Leszámolás a mesterséges intelligenciával

2023. július 18. - Harper.

Nagy Mission Impossible rajongóként az összes eddig elkészült részt többször is láttam, sőt a Brian de Palma rendezte legelső, 1996-os fejezetet éppen akkor néztem meg, amikor annak idején a mozikba került. Így mondhatni első generációs MI fannak számítok. Éppen ezért nagyon vártam ezt a legújabb epizódot, miközben válaszolni próbáltam barátaim felvetésére: Miért jók a Mission Impossible filmek Nos, az előbbi linkre kattintva olvasható el a hosszabb válasz, itt pedig írom a rövidet: "mert izgalmas, különleges és akciókkal teli világot mutatnak meg, rengeteg meglepetéssel, fordulattal és furmányos trükkel illetve kaszkadőr bravúrral". Ráadásul mindezeket Tom Cruise mind maga csinálja, nem vesz igénybe profi dublőröket. A korábbi hat részből nem titkolt kedvenceim a 2015-ös ötös epizód (Rogue Nation) és a 2006-os harmadik rész.

mission7.jpg

A kép forrása: radiotimes.com

Most pedig lássuk a legújabb, 2023-as Leszámolás (Reckoning) című hetedik Mission Impossible fejezetet, melyet egyébként ugyanaz a Christopher McQuarrie rendezett, aki az ötödik és hatodik részt is készítette. Az új epizód iszonyú látványos, nagyon akció-dús és brutálisan izgalmas főleg az utolsó félórája. Ez a zanzásított véleményem, még a nagyon durva, 2,5 órás játékidő dacára is. DE a tartalmi oldalt nézve már kevésbé vagyok ennyire lelkes.

Míg a korábbiakban mindig kézzel fogható célokért indult bevetésre Ethan Hunt (Tom Cruise) és a fő ellenség is egy konkrét személy volt, ezúttal a Mesterséges Intelligenciát kavarták a történetbe. Szerintem ez a "húzás" nem túl szerencsés mert kicsit zagyvaságba megy át az alaptörténet egy amerikai hadseregből kiinduló (ott kifejlesztett) majd öntudatra ébredő kóbor-program vagy ha úgy tetszik Mesterséges Intelligencia elszabadulásával, mely picit elcsépelt és nem túl komolyan vehető sztori. (Már a Terminátor legelső, 1984-es részében lecsapta ezt a labdát James Cameron.) Visszatérve a sztorira: ezt a bizonyos MI-t (melyet következetesen entitásnak hívnak a filmben [itt a Skynet név szerencsére nem jön elő]) kergeti mindenki, mely egy amerikai tengeralattjárón dekkol és egy kulcs kell a hatástalanításához. A kulcs pedig szó szerint értendő. Na itt lesz gagyi a dolog: mert valóban egy kézzel fogható, nyakba akasztható kulcsról van szó (nem vicc).

A kezdetektől fokozatosan gyorsul a film tempója, de a picit gázos tartalmi gubancon nem könnyű túllépni sajnos. Ez bizony lerontja az egyébként jól működő akció-jeleneteket és a nagyon szép helyszíneket is, többek közt Rómában, Velencében és az osztrák hegyek között forgattak ugyanis.

Tom Cruise nagyon jól tolja, annak dacára is, hogy két hete (július harmadikán) betöltötte a 61-et. Ami a többi szereplőt illeti: nagyon megörültem a gyönyörű Hayley Atwell szerepeltetésének, hiszen tehetséges és 41 évesen is olyan, mintha alig 30 lenne. Mondjuk a forgatókönyv és rendezés nem figyel túlságosan arra, hogy a színésznő megjelenésében is kibontakozzon (többségében férfi ruhában látjuk), így Hollywood egyik legjobb alakja rejtve marad sajnos a férfi rajongók előtt.

mission_7resz.jpg

A kép forrása: vulture.com

A film utolsó 30-40 perce a vonatos őrülettel egészen rendkívüli: pörögnek az akciók és folyamatos az izgalom. Az akció-jelenetekre mondjuk végig nem lehet panaszunk temérdek az autós illetve egyéb  üldözéses jelenet és bunyó plusz lövöldözés is akad bőven.

Összességében ez egy jó film, de az alaptörténet gagyisága azért lerontja kicsit. Hihetetlen, hogy egy ekkora költségvetésű produkció mögé képtelenek voltak egy reális sztorit tenni. Én mégis élveztem, de nem tudta beelőzni nálam a három kedvenc Mission Impossibe fejezetemet, az ötödik, harmadik és negyedik részt. Numerikusan is kifejezve véleményemet:  70_szazalek.jpg

Az eddig elkészült részek sorrendje nálam jelenleg a következők szerint alakul a legjobbtól a legrosszabb fejezet felé haladva:

  1. Titkos nemzet (Rogue Nation) 5.rész: 90%
  2. Mission Impossible 3. rész (2006): 85%
  3. Fantom protokoll 4. rész (2011): 80%
  4. Utóhatás (Fallout) 6. rész (2018): 75%
  5. Mission Impossible 7. rész (2023): 70%
  6. Mission Impossible 1. rész (1996): 70%
  7. Mission Impossible 2. rész (2000): 65%

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: Kandahár, Tyler Rake 2., Préda (Prey), Moonfall, Dunkirk, King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr1818171899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása