Filmes véleményblog

Harper

Tyler Rake: A kimenekítés másodszor

2023. július 05. - Harper.

A Sam Hargrave - Chris Hemsworth páros 2020 után másodszor is nekiállt kimenekíteni valakiket szorult helyzetükből. Ezúttal az ex-kommandós Tyler (Chris Hemsworth) azért indul bevetésre, hogy felesége családjának három tagját (sógornőjét és annak gyerekeit) kiszöktesse Grúzia egyik eldugott börtönéből. A legfőbb nehézséget nem is maga a börtön jelenti (oda aránylag simán bejutnak), hanem sokkal inkább a férj és annak testvére, Zurab (Tornike Gogrichiani) mivel az ő kezükben van a térség legnagyobb maffia-hadserege.

tyler_rake2.jpg

A kép forrása: LINK

Bár a férj már a börtön-szöktetéskor jobblétre szenderül, a maffia-vezér Zurab minden elkövet a megbosszulásáért és unokaöccse illetve unokahúga visszaszerzéséért. Megkezdődik a harc a nőért és a két gyermekért.

Tyler legfőbb segítője a küzdelemben most is a gyönyörű Nik Khan, akit az iráni származású Golshifteh Farahani alakít, ám ezúttal nem távolról támogatja a kommandóst, hanem végig mellette marad az akció alatt. A két csoport élet-halál harcba kezd egymással: egyik oldalon a grúz maffia legalább száz harcosa helikopterekkel, páncéltörőkkel, automata fegyverekkel felszerelkezve, a másikon pedig az alig három fős szabadító brigád: Tyler, Nik és Yaz (Adam Bessa). Nem tűnnek egyenlőnek az erőviszonyok, de Tyler vagy 50 grúzzal kitesz, legalábbis erre épül a script alap-koncepciója.

Nagyon látványos a börtönből való meglépés, főleg a börtön-udvaron kialakuló bunyó: Tyler itt igazán beindul és tucatszám intézi el a tömegverekedésben az ellene forduló rabokat és őröket. Aztán színvonalas a vonatos menekülés is, ám ezt követően megtörik kicsit a film lendülete és lelassul a tempó is. Új helyszínként képbe kerül az osztrák hegyvidék és Bécs, melynek belvárosát szinte rommá lövik a kibontakozó harc alatt. Közben felbukkan Tyler felesége is, akivel korábban megszakadt a kommandós viszonya, közös gyermekük halála után, így a nézők is csak most ismerhetik meg. Miát Olga Kurylenko alakítja. A fim utolsó harmadában egy pusztító tűzpárbajt kapunk Bécsben és egy legvégső összecsapást, remek verekedési jelenettel Tyler és Zurab között.

A második kimenekítés-epizód nagy hátránya, hogy ezúttal elmaradnak az egzotikus helyszínek, hiszen nem az ázsiai Bangladesben vagyunk a különleges dakkai belváros forgatagában. Ugyancsak hiányzik a pörgősebb tempó, mely az első részben végig megmarad. Ugyanakkor nekem nagyon tetszik, hogy a készítők valóban grúz szereplőket alkalmaznak, ami a szereplőlistán jól észrevehető.

70_szazalek.jpg

Összességében a Tyler Rake 2 sajnos sokkal gyengébb az első résznél. Ha az első fejezet 85%-os, akkor a második maximum 70%-ot kaphat. Jóindulattal.

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: Préda (Prey), Moonfall, Dunkirk, King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr5918160536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása