Filmes véleményblog

Harper

Amerika Kapitány filmek

2022. január 20. - Harper.

Hamarosan az egyik legnagyobb TV csatorna tűzi műsorára (hétvégén) az Amerika Kapitány trilógia középső epizódját, így most azok is megnézhetik ezt a különleges filmet, akik az elmúlt 7 évben valahogyan elkerülték. De miről is van szó, honnan ered a karakter és mitől annyira sikeres?

amerika_kap0.jpg

Kép forrása: marvel.com

Kezdjük egy személyes gondolattal: ha Marvel-szuperhősök, akkor Vasember, Peter Quill és Amerika Kapitány; nálam ők hárman az abszolút elsők, ha az MCU (Marvel Cinameatic Universe) világába tévedek. Márpedig sokszor "tévedek oda" hiszen a TOP 12 kedvenc filmem listájára két Marvelt is felvettem: a Galaxis őrzőit és az Amerika Kapitány filmeket. Amerika Kapitány alakja Joe Simon és Jack Kirby képregényírók fejében született meg a II. világháború első évei alatt, New Yorkban. A karakter legelőször 1940 decemberében jelent meg a Timely Comics egyik képregény-füzet sorozatában (mely a Captain America Comics nevet viselte).

amerika_kap1.jpg

A kép forrása: link

A csillagsávos ruhába és pajzsba öltözött figurát rögtön mindenki megszerette, hiszen olyan korban harcolt a gonosz ellen, melyben a világnak nagyon nagy szüksége volt hősökre. Gonosznak persze ott volt akkoriban Hitler és a nácizmus, a hősök viszont elvéreztek és sorra meghaltak a frontokon. Kivéve Amerika Kapitányt, aki mindig győzni tudott.

A karakter valódi neve: Steve Rogers és a háború kitörésekor csupán egy átlagos életű amerikai fiatal, aki csak alacsony és törékeny termete miatt lóg ki a fiatalok közül. Különlegessé akkor válik, amikor ragaszkodva ahhoz, hogy ő is katonai szolgálatba lépjen, felfigyel rá egy tudós, Erskine professzor. A hadseregnek dolgozó kutatónak tetszik, hogy az aprócska termetű, vékonyka kis ember is ugyanúgy harcolnia akar, mint termetes társai, annak dacára, hogy számtalan egészségügyi problémája miatt minden sorozáson kiszuperálják a katona-orvosok. Amikor pedig egyszer véletlenül meghallja amint a kötelesség-tudatról beszél (legjobb barátjának, Bucky Barnes -nak), elhatározza, hogy őt kéri fel kísérletei alanyának, vagyis őt teszi szuper-katonává. Rogers örül a felkérésnek és el is vállalja, így a 163 centis, 45 kilós emberkéből egyetlen kísérlet eredményeképp egy csapásra  egy 188 centi magas 100 kilós atléta lesz, kidolgozott izomzattal. (Bár tegyük hozzá, a Rogerst alakító Chris Evans "csak" 183 centi a valóságban.) Az új Steve Rogers mindenesetre villámgyors, erős, fáradhatatlan és minden téren kimagaslóan jól teljesítő katonává válik.

Bár a hadsereg csak propaganda célokra használja - színpadokon játszatva vele a szuper-katonát, Amerika kapitányként - Rogers valójában a nácik szervezeteiből kiváló és még a Hitleristáknál is veszélyesebb Hidra nevű szervezet nyomába ered. Eközben alakul ki sajátos egyenruhája, mely voltaképp a fellépéseiből kölcsönzött csillagsávos ruha továbbfejlesztett változata. Pajzsa vibrániumból van (egy nem földi eredetű anyagból, mely egy meteorit-becsapódással került bolygónkra) és szinte mindennek ellenáll. Küzdelme során leszámol a Hidrával (legalábbis úgy tűnik) de közbe gépével lezuhan az északi sarkon. Teste 70 évre hibernálódik és csak 2011-ben kerül újra elő.

amerika_telkatona.jpg

A kép forrása: link

Amerika Kapitány a későbbiekben még kétszer menti meg a világot a jók élére állva. A tél katonája című 2014-es részben és a Polgárháború című, 2016-os epizódban. A rendezői feladatokat mindkét esetben a Russo-testvérek látják el, Amerika Kapitányt pedig mindkét esetben Chris Evans alakítja (mégpedig zseniálisan). A Tél katonája (Captain America: The Winter Soldier) sztoriban Rogers már a mában él, megismeri Falcont (Anthony Mackie), aki hű társává válik és közeli barátja lesz Natasa is (Scarlett Johansson). Ám ezúttal a középpontban Bucky Barnes áll (Sebastian Stan), aki Rogers gyerekkori barátja és akiről kiderül, hogy még nagyon is él, sőt a Hidrának dolgozik. Átprogramozták ugyanis központi idegrendszerét, így már nem önmaga. Ugyanakkor nagyon veszélyes, mert orosz fejlesztésű robotkarja mindennél erősebb. Ám Amerika Kapitány nem hagyja, hogy Bucky a gonoszt szolgálja és megmenti barátját, miközben leleplezi és megállítja a SHIELD legmagasabb vezetőségébe is beépült legfontosabb HIDRA vezetőt.

amerika_polgar.jpg

A kép forrása: bbc.com

A Polgárháborúban a bosszúállók egy sikertelen bevetésüket követően két táborra szakadnak: egyik oldalon a Vasember (Robert Downey Jr) köré csoportosulva az ENSZ felügyeletet elfogadók állnak, míg velük szemben a másik oldalon Rogers kapitány mellett kitartva a függetlenséget védők helyezkednek el. Őket támogatja Rogers egykori szerelmének, Peggynek unokahúga is, Sharon (Emily VanCamp), aki mellesleg nőként sem közömbös Rogers számára. A két tábor összetűzése polgárháborúvá fajul, mert a szuperhősök nagy része szerepet vállal az egymás elleni harcban (egyik vagy másik oldalon). Közben kialakul egy másik konfliktus is: feltűnik egy civil, bizonyos Baron Zemo (Daniel Brühl) akinek családját annak idején a Bosszúállók ölték meg (egy bevetésük alkalmával, de nem szándékosan), így a férfi körmönfont bosszú-csapdát állít a szuperhősöknek. Ördögi tervében a két legfőbb szuperhős, Amerika Kapitány és a Vasember összeugrasztása a kulcs, ami majdnem tragédiával végződik.

Amerika Kapitány az igazságért való harc, az önkény elleni küzdelem és a bajtársi összetartás szimbóluma. Villámgyorsan fut, villámgyorsan üt és villámgyorsan győz le akárkit. Például közelharcban, vagy legendás pajzsával, mely minden kibír (robbanást, golyókat, bármit). Mindhárom vele készült epizódban a helyes úton jár, kitart elvei mellett és hűséges barátaihoz (illetve azok is hozzá). Akárhányszor újranézhető filmélmény a trilógia mindegyik epizódja, főleg akciófilm-kedvelőknek és mindazoknak,. akik annyira szerencsések, hogy megőrizték gyermeki énjüket. 

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr2616819150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2022.01.22. 20:19:54

A Polgárháború című rész a legjobb, főleg az a jelenet, amiben egymásnak esnek a szuperhősök. Egyik oldalon Vasember, Warmachine, Párduc, Vízió, Natasa és Pókember, a másikon: Amerika Kapitány, Falcon, Tél Katonája, Hangya, Vanda és Clint. 6 a 6 ellen. Ez után a rész után eljátszottam a gondolattal, hogy milyen sorrend lehet köztük, ha az erőt nézzük.

Nálam ez lett a sorrend:

Legelső, legerősebb Amerika Kapitány és Vasember fej-fej mellett
Második Vanda
Harmadik Vizió
4. Párduc
5. Warmachine
6. Pókember
7. Tél Katonája
8. Falcon
9. Natasa
10. Hangya
11. Clint

Persze Hulk, Thor és Dr. Strange kicsit módosítják. Ha őket is figyelembe vesszük, akkor Hulk a legelső, aztán Thor és utána a fenti sorrend szerint a többiek. Dr. Strange viszont bejönne a Amerika Kapitány és Vasember mögé. Tolódna a lista.

Ki mit gondol?

Kyria 2022.01.24. 08:31:31

@Argus_: Thor nem győzte le Hulkot a szemétbolygón?

Argus_ 2022.01.24. 08:33:37

@Kyria: Én azt inkább döntetlennek mondanám! :)
süti beállítások módosítása