Filmes véleményblog

Harper

Préda (Prey) - CGI természetfilm lett az új Predator

2022. augusztus 10. - Harper.

A legelső 1987-es Schwarzenegger-féle Ragadozó-film óta vagyok a franchise nagy hardcore rajongója, így mind a 7 eddig elkészült Predator-filmet többször is megnéztem. Bevallom: hatalmas várakozásokkal tekintettem az idén debütáló Prey című részre is, különösen az első pozitív kritikák után. Talán túl nagy is volt bennem az elvárás, mire a képernyő elé ültem, így már az első 30 perc után enyhe csalódást éreztem a "természetfilm" jelleg miatt. Szó se róla, érdekes a 18. századi komancs indiánok életmódja, de talán nem egy Predator-filmben nézném meg mindennapjaikat. Mindenesetre kivártam mi lesz és jöttek is az izgalmak. A Prey végül kikerekedett szerencsére, bár a sok CGI és természetfilmes elem végig mérsékelte nálam az összhatás ütős jellegét.  preda1.jpg

A kép forrása: LINK

A cselekmény a 18. századi Észak-Amerikában játszódik (1719-ben), abban az időszakban (és itt most előjön belőlem a töritanár), amikor még az angol gyarmatosítók csak a keleti parton vetették meg a lábaikat és nem túl mélyen terjeszkedtek a kontinens belseje felé. Ekkor még az indiánok lakta belső területeken, Szent Lőrinc folyó mentén (le egészen a Mexikói-öbölig) inkább a francia hódítók voltak jelen, így nem meglepő, hogy a filmben (nagyon helyesen) a komancsok földjeit még főleg ők és nem az angolok fenyegetik. A készítők tehát törekedtek a történeti hűségre és ezen a téren nincs is semmi gond a filmmel.

Az alapsztori nem túl bonyolult: adott egy 20 éves indiánlány Naru, - akit egyébként a valóságban is indián származású színésznő, Amber Midthunder alakít - és az ő mindennapjaival indul a történet. Naru nagyon szeretné bebizonyítani a komancsok számára, hogy nő létére is van olyan jó vadász mint a férfiak (és mint mindenki más), így nap mint nap tökéletesíti vadász-tudását és tomahawk-dobási képességeit. Bátyja, Taabe azonban (akit Dakora Beavers jelenít meg a filmben), óvatosságra inti és bár olykor támogatja, összességében visszafogja őt. Naru így egy nap meglép a törzstől, hogy egyszer és mindenkorra tanúságát tegye bátorságának és elejtsen valami nagy és erős fenevadat. A döntésében annak is nagy szerepe van, hogy egy ideje gyanakodik arra, hogy valamiféle ismeretlen ragadozó ólálkodik a környéken, mely pumákat és mérges-kígyókat is képes elejteni. Elindul hát megvívni harcát az ismeretlen szörnyeteggel.

preda2.jpg

A kép forrása: IMDb

Tetszetős tehát az alaptörténet, hiszen ilyet még nem kaptunk a franchise alkotóitól. Volt már dzsungelben harcoló kommandós-sztori (Schwarzi-féle, 1987-es, legelső rész), volt nagyvárosi küzdelem (1990-es második rész Danny Gloverrel) és volt csoportos harc is ugyancsak dzsungelben (Antal Nimród készítésében, 2010-ben, Adrien Brody-val), hogy csak a három eddigi legjobb Predator-fejezetet említsem. A 18. századi indiános verzió teljesen új megközelítés.

Sajnos a CGI jelenetek lerontják a hitelességet, márpedig rengeteg ilyet raktak a filmbe. A leggagyibb ezek közül a fél tonnás CGI harci-medve, mely egy teljes jeleneten keresztül üldözi Narut, amíg le nem csap rá a Predátor és simán a feje fölé nem emeli. (Ne mááár). Ezek sokat rontanak az összhatáson, akárcsak az indián leányzó eltúlzott profizmusa és harci ügyessége, mellyel persze mindenki másnál eredményesebb a Predator elleni küzdelemben. Furcsán fest a Prey ragadozója is: feje kicsit más, mint amit megszokhattunk és karcsúbb, vékonyabb az alkata, nem beszélve újszerű maszkjáról, mely leginkább egy ló-koponyára hasonlít.

70_szazalek.jpg

Ha rangsorolnom kellene az eddigi 7 predator-filmet, ezt a legújabb fejezetet nem tudnám nyugodt szívvel az élmezőnybe tenni. Nálam továbbra is az 1987-es, eredeti fejezet van legelöl (Scwarzival), majd jön a második rész (Danny Gloverrel) és bronzérmesként az Antal Nimród-féle alkotás, a 2010-es Ragadozók. Ezek után következik csak a Prey, amit a 2018-as The Predator követ és a versus filmek (Alien versus Predator 1-2.). 

vonal.jpg

 Ha tetszett, olvasd el egyéb írásaimat is itt a Harperen: Moonfall, Dunkirk, King's Man - Kezdetek, Ne nézz fel (2021), Megbocsáthatatlan, Az utolsó párbaj - történelmi film, Senki - látványos kisember sztori, Elk*rtuk - politikai film, A nagy pénzrablás, A Snowpiercer világa, A 10 legkedvesebb filmem  harper5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr3817905055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nietzsche. 2022.08.10. 19:47:13

Látványban erős film: egyrészt klasszak az erdőt és az indiánokat mutató képek, másrészt jók a harci jelenetek is. Viszont valóban kár hogy sok a CGI scene. Nekem egyébként olyan Apokalypto érzésem volt, abban szerepelnek végig csak indiánok. Nálam sem ez a legjobb Predator rész. Simán megelőzi az első kettő és még az Adrien Bordy féle feldolgozás is.
süti beállítások módosítása