Filmes véleményblog

Harper

Az utolsó párbaj - történelmi dráma a mozikban

2021. október 17. - Harper.

A legjobb rendezők közt emlegetett Ridley Scott, különleges történelmi drámát készített idén, melyhez rangos szereplőgárdát nyert meg Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer részvételével. A film alapsztorija megtörtént eset, vagyis a karakterek és különleges történetük valóban megesett, mégpedig a sötét XIV. század végén, a háborúk és járványok sújtotta lovagkori Franciaországban.

lastduel1.jpg

A kép forrása: nytimes.com

A cselekmény a nagy pestisjárvány (1347-1352) után játszódik, a század utolsó évtizedeiben, amikor Anglia és Franciaország elhúzódó háborút vívtak egymással a francia trón birtoklásáért. A franciák V. Károly idején (1364-1380) még komoly győzelmeket arattak az angolok felett (tengeren és szárazföldön is) ám V. Károly fia, a gyermekként trónra kerülő VI. Károly (1380-1422) országlása már kudarcokkal teli korszakot hozott. Az 1386-ban is csak 18 esztendő uralkodónak részint a belső parasztlázadásokkal kellett foglalkoznia részint vesztes csatákba bonyolódnia IV. és V. Henrik támadó hadaival.

A francia nemességet ekkoriban az állandó harc és hűbéri szolgálat kötötte le: a grófok, főnemesek a király kegyeit keresték és birtokaik gyarapításával foglalkoztak, a kisnemesek, lovagok pedig a grófokat szolgálva igyekeztek kitűnni az angolokkal vívott csatákban, hogy hűségükért és vitézségükért újabb birtokrészeket kapjanak. Valóságos hűbéri láncok alakultak így ki: legfelül maga a király állt, alatt a hercegek-grófok helyezkedtek el (egész országrészeket uralva) miközben kisnemesek, lovagok sora felett gyakoroltak hűbérúri jogokat. A hűbéresnek fegyveresen kellett szolgálnia urát, mely szolgálatért cserébe birtokrészeket, várakat kaphatott (ha jól harcolt a csatákban és kivívta ura megbecsülését). A kisnemesek előnyös házasságkötésekkel is szerezhettek földeket: ha ősi származásuk (de üres zsebük) fejébe elvettek egy-egy gazdag de kevéssé ősi családba tartozó úrhölgyet.

last_duel2.jpg

A kép forrása: ca.sports.yahoo.com

Az utolsó párbaj című filmben Pierre d'Alencon gróf (Ben Affleck) testesíti meg azt a tipikus középkori francia tartományurat, aki kénye-kedve szerint halmozza el vagyonnal kegyenceit vagy éppen szegényíti el a neki nem tetsző, de őt szolgálni próbáló lovagokat és kisnemeseket (miközben a féktelen élvezeteknek él). Jean de Carrouges (Matt Damon) sajnos nem épp a kedvence, így rendszerint mellőzi is mindenben: nem ad számára például birtokokat és nem helyezi rangos pozíciókba sem. Ugyanakkor egy másik hűbéresét, Jacques DeGris fegyvernököt (Adam Driver) nagyon is kedveli és bár az illető nélkülözi a nemesi származást, felemeli és földesúrrá teszi. A két férfi: Carrouges (Kárúzs) és LeGris kezdetben még barátok, ám a közös uruk által kialakított helyzet (egyikük pártolása, másikuk teljes mellőzése) végül éket ver közéjük.

A szembenállás akkor vesz végzetes fordulatot, mikor Carrouges beházasodik az udvarnál kegyvesztett, viszont nagy földterületekkel rendelkező Thibouville családba és feleségül veszi Marguerite de Thibouvelle -t. A nő hozományából viszont Pierre gróf kiveszi a legjobb földeket, mivel Robert de Thibouville (Marguerite apja) tartozik neki (és így kötelezi törlesztésre). Az elkobzott terület végül Jacques LeGris tulajdonában landol, akit a gróf így jutalmaz meg szolgálataiért. A döntés végzetesen szembefordítja egymással a gróf két hűbéresét: LeGrist és Carrougest. A gyűlölködés végső fejezetét egy erőszaktevés hozza el: LeGris ugyanis egy nap elmegy Carrouges várába és kihasználva, hogy a lovag illetve szolgái épp távol vannak, megerőszakolja a gyönyörű Marguerite -t. A szörnyű tett eljut a király fülébe is, így országos üggyé válik, melyben maga az uralkodó hozza meg a végső döntést: a felek elétárhatják álláspontjaikat (melyben LeGris végig tagadja a vádakat, Carrouges pedig bizonyítani próbálja azokat) és ezt követően párbajban küzdhetnek meg egymással. A tét óriási: ha Carrouges veszít, akkor feleségét máglyán égetik el.

Érdekesség, hogy a különböző karakterek árnyaltan kerülnek bemutatásra, vagyis senki sem egyértelműen jó vagy rossz. LeGris például miközben élvhajhász, féktelen figura, közben művelt, latinul is folyékonyan beszélő, bátor harcos is, aki sokáig inkább segíti Caroougest mint bántja és elismeri érdemeit is (például többször megvédi közös uruknál, a grófnál). Ugyanakkor a sérelmeket elszenvedő és igazáért harcoló Carrouges egy műveletlen tuskó, aki hiúságában nem felesége megalázása miatt akar elégtételt venni (mikor értesül a megerőszakolásról), hanem személyes megkárosításáért (mert úgy fogja fel, hogy az erőszak az ő hírnevét csorbítja).

last_duel3.jpg

A kép forrása: variety.com

Marguerite és Carrouges frigye érdekházasság (birtokokért), melyben a gyönyörű nő a legkevésbé sem boldog. Ugyanakkor tiszteli férjét és segíti is birtokai igazgatásában. Marguerite a történet egyetlen becsületes és tiszta karaktere, aki mindvégig kiszolgáltatott a férfiak számára. Eleinte el kell viselnie, hogy apja házasságra kényszeríti, majd szolgálnia kell urát (az ágyban és a szolganép előtt is) boldogságot színlelve. Mindezek tetejében erőszak áldozata is lesz, melyért elégtételt követel, vagyis LeGris megbüntetését. Egy időre közös érdek vezérli a férjet és feleséget kapcsolatuk mégis hideg marad az utolsó pillanatig.

A színészi teljesítmények közül három emelhető ki: Adam Driver, aki LeGris szerepében óriási alakít, Matt Damon mint Carrouges és a minden elismerést megérdemlő, gyönyörű Jodie Comer. Mindhárman kitesznek magukért, emlékezeteset nyújtva.

A film alapsztorija és zseniális rendezése tökéletesen bemutatja a középkor kegyetlenül sötét világát, azt a világot melyben egy főnemes szinte bármit megtehetett, melyben egy nőnek semmihez sem volt joga (még akkor sem, ha gazdag nemesi családba született) és amelyben úgy döntöttek egy megerőszakolás ügyében, hogy az áldozat férjének és az erőszaktevőnek párbajt kellett vívnia, miközben az áldozat élete volt a tét (hiszen ha a férj veszít a nőt máglyahalálra ítélik). A dolog hátterében az a felfogás állt, hogy Isten dönt, hiszen aki veszít azt az Úr el akarja veszíteni, így természetesen nem lehet igaza sem, vagyis hamis a vádja, tehát megégetendő. Abszurd, ostoba és kegyetlen logika, de kiválóan példázza a középkorban általános hozzáállást.

Ami a valós történelmi alakok utóéletét illeti: Carrouges a párbajt követően még 10 évet élt és az 1396-os Nikápoly melletti török-ellenes csatában esett el, 66 évesen. Marguerite teljes és boldog életet élt, megpróbálva elfelejteni a történteket.

85_szazalek.jpg

Értékelésem: 85%, a kiemelkedően jó rendezés (90%), a nagyszerű alakítások (80%) és az ütős, történelem-hű látványvilág (85%) miatt. /2021.10.17.14:08/

harper5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://harper.blog.hu/api/trackback/id/tr7416724160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2021.10.17. 14:34:38

Nagyon jó film és Ridley Scott valóban kiemelkedően rendezte meg. Kicsit több harci jelenet elfért volna a 142 percben, de igy is ütős lett a végeredmény.
süti beállítások módosítása